Vorige | Volgende

Sluispad 2 BURGH-HAAMSTEDE

Bewaar object
Deze woning is verkocht

Omschrijving

In de volksmond heet dit huis ook wel 'het Sluiswachterhuis'. Vroeger kwam er vanuit de Oosterschelde een kreek, 'de Hamer' genaamd, tot aan Haamstede. Haamstede ontleent hier wellicht zijn naam aan. Die kreek kan (gelet op de naam 'Sluispad') beëindigd zijn met een sluis nabij het 'Oude Anker'. Ter plaatse van wellicht een oudere woning is in 1617 het nu nog bestaande huis gebouwd.
Het ondergedeelte van de gevels is in rode kloostermoppen uitgevoerd, de bovengedeelten zijn in kleinere overwegend gele stenen uitgevoerd. In de voorgevel is in rode steen een fries met tandlijst aanwezig, evenals hoekstenen en 3 hartvormige ornamenten.

Nadat het huis in verval was geraakt werd het in 1916 gekocht en gerestaureerd. Bij die restauratie zijn meerdere, van elders afkomstige, historische boeiende bouwelementen toegepast. Zo is de monumentale poort tussen straat en tuin een vroegere achterpoort aan het Karsteil van een huis aan de Oude Haven te Zierikzee. Het leeuwenkopje boven de poort is afkomstig van het voormalige Bouwmanshuis te Brouwershaven.

De restauratie is nogal ingrijpend uitgevoerd. Het metselwerk van de gevels aan de onderzijde bleef grotendeels intact. De geveltoppen werden gereconstrueerd terwijl de kozijnen vernieuwd werden.
Inwendig werden nieuwe eiken moer- en kinderbalken aangebracht en een van elders afkomstige eiken spiltrap. Daarnaast werden oude eiken paneellambriseringen aangebracht, afkomstig uit het 'Gotische huis' in Brouwershaven. En een monumentale schouw samengesteld van 2 barokke beelden als wangen, een rijk gesneden eiken kroonlijst, polychroom tegelwerk en reliëf haardstenen. De keukenuitbouw is in 1920 toegevoegd. Onder de moerbalken in de hal werden rond 1960 uit Brouwershaven afkomstige renaissancesleutelstukken aangebracht. Rond de hal zijn 3 fraaie 17de -eeuwse deuren aanwezig. In de hal bevindt zich boven de toegangsdeur naar de woonkamer een gesneden fries uit 1975, aan jachttafereel voorstellend, ook afkomstig uit Brouwershaven.

Na oorlogsschade zijn resterende oude wapenschildjes opnieuw in de glas-in-loodvensters verwerkt. De marmeren halvloer is van 1920 of ouder. In de 60-er jaren van de 20e eeuw is aan de noordzijde een kamer bijgebouwd, met doortrekking van de kap die in 1956 geheel was vernieuwd.

Indeling:
Entree via de voordeur; hal met marmeren vloer en authentieke spiltrap; tuinkamer(kantoor) met prachtige eikenhouten lambrisering, gaskachel en openslaande deuren; Herenkamer geheel bekleed met unieke eiken houten panelen, voorzien van balkenplafond, een prachtige schouw en een gaskachel; via de Herenkamer bereikt u de volgende ruimte welke nu in gebruik is als woonkamer voorzien van laminaatvloer, gaskachel en schuifpui naar de tuin. Tussenhal met toegang tot toilet; doucheruimte; bijkeuken en keuken welke is voorzien van een granieten aanrechtblad en losse apparatuur. De keuken wordt verwarmd middels een gevelkachel.

1e Verdieping:
Overloop, slaapkamer met glas in lood ramen, inloopkast, bergkast waar boiler geplaatst is, slaapkamer 2, 3 en 4, bergkast en toilet met wastafel (½ betegeld).

Algemeen:
Dit monumentenpand is gelegen op een kavel van 617 m² eigen grond, bouwjaar circa 1617, inhoud circa 395 m³, woonoppervlakte 140 m². Werkelijk een prachtig pand, voor verdere vragen of voor het maken van een afspraak voor bezichtiging kunt u contact opnemen met ons kantoor.
Lees de volledige omschrijving

Kenmerken

Overdracht

Status
Verkocht
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
Vrijstaande woning
Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
1617

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlak wonen
140 m²
Bruto inhoud
395 m³
Perceeloppervlakte
617 m²

Indeling

Totaal aantal kamers
7
Aantal slaapkamers
4
Aantal badkamers
1

Energie

Soort verwarming
gaskachels, open haard
Warm water
elektrische boiler huur

Kadastrale gegevens

Gemeente
Westerschouwen
Sectie
C
Perceel
2819
Oppervlakte
617 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
In centrum
Tuintype
achtertuin
Tuin
Normaal, zuidwest, 20 x 20 m
Oppervlakte
400 m²
Bereikbaar via achterom
ja

Garage

Soort garage
parkeerplaats
Bekijk alle kenmerken

Alle foto's

Deel dit object